Składniki:
- 1 ząbek czosnku
- 1/4 szkl.kaszy jaglanej
- 1 szt. marchewki
- 1 szt.pietruszki (korzeń)
- 1 szt.ziemniaka (średnia ok.100 g)
- 2,5 szkl. wody
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki natki pietruszki
- Przyprawy: liść laurowy, majeranek, zioła prowansalskie, ziele angielskie (kilka ziarenek), bazylia, pieprz czarny, sól
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną dobrze wypłukać.W garnku o grubym dnie, przesmażyć na sucho czosnek pokrojony w ćwiartki, pokrojoną marchewkę, pietruszkę i ziemniaka. Dodać przyprawy i zamieszać. Dodać kaszę. Dolać gorącej wody i gotować całość do miękkości składników (ok.20 min). Doprawić do smaku solą, pieprzem i suszoną bazylią. Podawać z natką pietruszki.
Wartość energatyczna: 322 kcal
Twój komentarz