Składniki na ciasto:
- 1 1/4 szkl.mąki pełnoziarnistej
- 3 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
- 125 g masła
Składniki na nadzienie:
- 150 g sera pleśniowego
- 120 g serka ricotta
- 3 duże jajka
- 250 ml gęstej śmietany 18%
- 1 łyzka posiekanego świeżego estargonu
- 2 duże gruszki
- rukola do dekoracji
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Połącz mąkę z wodą, solą i posiekanym masłem. Wyrabiaj ciasto i zrób kulkę, a następnie włoż ciasto na 30 min do lodówki, Ciasto wyłóż na formkę do tart (średnica ok 28 cm). Piec ok 15-20 min w 190 C.
Ser pleśniowy pokroić w drobną kostkę, dodać roztrzebane jajka i ricottę, doprawić estargonem, solą i pieprzem, wymieszać. Gruszkę pokroić w drobną kostkę i dodać do masy. Na podpieczony spód tarty wylać masę i piec ok 25-30 min. Podawać udekorowane rukolą;)
Twój komentarz