Anna Gałązkiewicz
02 Marz

Tarta z gruszką i serem pleśniowym

Lubicie połączenie gruszki z serem ? Idealne na obiad w postaci smacznej tarty.

Składniki na ciasto:

  • 1 1/4 szkl.mąki pełnoziarnistej
  • 3 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli
  • 125 g masła

Składniki na nadzienie:

  • 150 g sera pleśniowego
  • 120 g serka ricotta
  • 3 duże jajka
  • 250 ml gęstej śmietany 18%
  • 1 łyzka posiekanego świeżego estargonu
  • 2 duże gruszki
  • rukola do dekoracji
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Połącz mąkę z wodą, solą i posiekanym masłem. Wyrabiaj ciasto i zrób kulkę, a następnie włoż ciasto na 30 min do lodówki, Ciasto wyłóż na formkę do tart (średnica ok 28 cm). Piec ok 15-20 min w 190 C.

Ser pleśniowy pokroić w drobną kostkę, dodać roztrzebane jajka i ricottę, doprawić estargonem, solą i pieprzem, wymieszać. Gruszkę pokroić w drobną kostkę i dodać do masy. Na podpieczony spód tarty wylać masę i piec ok 25-30 min. Podawać udekorowane rukolą;)

Twój komentarz




POKAŻ