Składniki:
- 1 szkl. makaronu pełnoziarnistego
- 200 g cukinii
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3-4 szt. orzechów włoskich
- 5-6 szt. pomidorków koktajlowych
- garsć rukoli
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz, bazylia
- oliwa z oliwek
Wykonanie:
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić i zachować dwie łyżki wody z gotowania makaronu. Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na rozgrzanej oliwie. Dodać pokrojoną w półplasterki cukinię i smażyć do miękkości (w razie potrzeby można podlać niewielką ilością wody). Do cukinii dodać ugotowany makaron, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, posiekane orzechy oraz umytą i osuszoną rukolę. Wszystko dobrze wymieszać dodając wodę z gotowania makaronu i przyprawy. Ciepły makaron przełożyć na talerz i udekorować jogurtem.
Twój komentarz