Anna Gałązkiewicz
09 Sier

Makaron z cukinią i orzechami

Smaczny i szybki makaron z cukinią na letnią pogodę. Jak go zrobić? Przepis jest prosty:) Zobacz poniżej:

Składniki:

  • 1 szkl. makaronu pełnoziarnistego
  • 200 g cukinii
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3-4 szt. orzechów włoskich
  • 5-6 szt. pomidorków koktajlowych
  • garsć rukoli
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz, bazylia 
  • oliwa z oliwek

Wykonanie:

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić i zachować dwie łyżki wody z gotowania makaronu. Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na rozgrzanej oliwie. Dodać pokrojoną w półplasterki cukinię i smażyć do miękkości (w razie potrzeby można podlać niewielką ilością wody). Do cukinii dodać ugotowany makaron, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, posiekane orzechy oraz umytą i osuszoną rukolę. Wszystko dobrze wymieszać dodając wodę z gotowania makaronu i przyprawy. Ciepły makaron przełożyć na talerz i udekorować jogurtem. 

Twój komentarz




POKAŻ