Anna Gałązkiewicz
08 Czerw

Szparagi właściwości zdrowotne

To zielone warzywo posiada mało kalorii i ma w sobie cenne wartości odżywcze. Na 100 g produkty to tylko 22 kcal.!!! Zawierają łatwostrawne białka, cukry, witaminy, składniki mineralne oraz są bogate w czynne biologiczne związki: flawonoidy, sterole oraz inne związki cenne związki.

Szparagi zawierają mi.in,

  • Kwas foliowy, ktory odpowiada za prawidłowy rozwój płodu, a także wspiera odbudowę komórek i działa przeciw starzeniu
  • Witaminy C, E, A, beta-karoten, naturalne przeciwutleniacze, które poprawiają kondycję skóry i włosów
  • Aparaginę, inaczej kwas asparaginowy, wspomagająca pracę nerek i odporność
  • To skarbnica składników mineralnych, zawierają wapń i fosfor, odpowiadające za kondycję kości i zębów. A także wysoką ilość potasu oraz niska zawartość sodu, a w połączeniu z asparaginą sprawiają, że szparagi mają właściwości moczopędne
  • Glutation, wzmacnia  układ odpornościowy, wspomaga oczyszczanie wątroby, a także zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych.
  • Inulina - naturalny prebiotyk, uzupełniający pożyteczne bakterie jelitowe
  • Błonnik - wspomagający pracę jelita

Podsumowując szapragi odpowidają za prawidłowy rozwój płodu i odchudzają, obniżają ciśnienie krwi oraz poziom cholerterolu, wmacniają serce, są moczopędne. Ich spożywnie korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację, a także wzmocnienie odporności. Ponadto szparagi są jednym z najskuteczniejszych afrodyzjaków.

Każdy powinien w swojej diecie spożywać szpargi, jedynie osobom z dną moczanową nie zaleca sie ze względu na wysoką zawartość puryn.

Jak jeść szpargi? Osobiście polecam szpargi na maśle z kaszą gryczaną i sadzonym jajkiem, ale dobrze smakują z sosem holenderskim, w omletach czy zupach krem.

Dietetyk :Anna Gałązkiewicz

Twój komentarz




POKAŻ